Unngå skrivefeil

Skrivefeil

Leser du korrektur unngår du sjenerende skrivefeil.

Noe som virkelig kan ødelegge en god tekst er skrivefeil, spesielt om det er de samme feilene som går igjen hver gang. Avhengig av hvem du skriver for og hvor du skriver kan det innimellom også ødelegge din troverdighet som avsender. Men hundre prosent perfekt hele tiden er det ingen som er. Selv de som jobber med tekst på daglig basis får inn en og annen skriveleif når de skriver. Du trenger ikke å lete lenger enn norske nettaviser for å se at det stemmer. Nesten daglig publiseres artikler med skrivefeil på nett. Det kan skje de beste, men det behøver ikke å bety at du ikke kan være bedre enn dem. Vil du unngå skrivefeil finnes det noen triks som kan hjelpe deg å finne dem før noe går på trykk.

Bruk tid når du skriver og prøv alltid å bli ferdig med teksten litt før deadline. Da kan du legge fra deg arbeidet, samtidig som du får tid til å ta det opp igjen og lese gjennom det med friske øyne. Ingenting er så ille som når du har sittet med samme tekst i flere timer i strekk. Tenk deg at du stirrer på et skarpt lys. Når du ser deg rundt i rommet ser du fortsatt lyset som en skygge på blanke flater. Slik er det også med tekst. Du stirrer deg blind på det du har skrevet. Dersom du har skrevet noe feil, er sjansen minimal for at du vil oppdage det.

Les teksten din høyt. Dette var et tips en av copywriterne på kontoret i Edinburgh kom med. Leser du noe høyt plukker du opp ord som er skrevet feil, ekstra ord, manglende ord, samt du finner rare formuleringer. Høytlesning kan også hjelpe deg å finne setninger som er for lange og gjentagende ord. Slik får du ikke bare luket bort skrivefeilene dine, men også jevnt over en bedre tekst med bedre synonymbruk.

Tør å gi fra deg teksten din til noen andre som kan korrekturlese for deg. Dette trenger ikke å ta den du spør mer enn et lite kvarter. Til gjengjeld kan du hjelpe dem en gang siden eller kanskje holder det å hente en kopp kaffe. Det beste med dette er at du kan lære noe av andre og ikke minst om deg selv. «There’s no I in team,» sies det. Er dere flere som jobber med tekst i firmaet er dette en måte å spille hverandre gode på. Har du ingen som kan lese korrektur for deg, men må gjøre det selv? Sørg for å gjøre det mens du er klar i toppen. Det verste du gjør er å sette deg ned med det på slutten av dagen. Sett alltid av tid og ta korrekturlesingen med i beregningen når du skal kalkulere arbeidet.

Unngå for lange setninger, så slipper du å tenke så mye på tegnsettingsfeil. En ting som alltid er vanskelig er å vite hvor du skal sette komma. Fordelen for deg som skriver på nett er at setningene helst skal være korte. Dermed er komma noe du aller helst skal unngå. Blir setningen så lang at du må dele opp den? Gjør det. Spander på deg to setninger istedenfor å dytte alt inn i én.

Korrekturfunksjonen i Word er der også av en grunn. Trykk alltid F7 når du har skrevet ferdig en tekst. Du får luket vekk de verste feilene, selv om det ikke alltid blir 100 prosent.

Hva er ditt beste tips for å plukke opp skrivefeil?

3 kommentarer om “Unngå skrivefeil

  1. Mange gode og nyttige tips.
    Beste måten jeg rydder opp i skrivefeil er gjennom å skrive teksten ut på papir, og lar macen hvile mens jeg leser over teksten.
    Kalkulerer jeg inn god tid, gjerne en dag før deadline (dette gjelder oppgaveskriving), rekker jeg å hvile og få frisket hode og øyne før gjennomlesning.

    • Godt tips! 🙂 Hender faktisk jeg gjør det selv også. Ikke bare for å unngå skrivefeil, men også for å se teksten med nye øyne og finne ut om ting gir mening. Skjermlesing kan fort lure deg!

  2. Tilbaketråkk: Tankevevet | Fenomenet rosablogger

Legg igjen en kommentar